17 Aralık 2013 Salı

Motosiklet Üzerine



r.
Motosiklet Üzerine


Herkese yeniden merhaba. Bu yazıda genel olarak motosiklet konusu ile ilgili kendimce bazı nacizane değerlendirmelerde bulunacağım. Aşağıdakiler fiili olarak birkaç ay, merak ve ilgi olarak uzun yıllar sonunda oluşan şahsi fikirlerimdir. Yazı düşünce yazısı olunca çok da iyi olmayan Türkçem ile aşağıda bol miktarda anlam kayması, cümle düşüklüğü göreceksiniz muhtemelen. Şimdiden affola.

Düşünün, bir desteğe dayanmadan daha kendi başına ayakta duramayan bir nesneden bahsediyoruz. İlk farklılık burada başlıyor galiba. Baktığınızda motosiklet ancak hareket halindeyken dik durabiliyor. Yani ilerlemek, yol almak üzerine kurulmuş bir mantığı var. Yol aldığı zaman anlam kazanan, mesafe kat ettiği zaman kendini bulan bir araçtır motosiklet. Yerinde durmamak, hep ilerlemek üzerine inşa edilmiş gibidir. Belki de bu yüzden motosiklet tutkunları yol yapmak amacıyla bir yerden bir yere gider. Burada amaç motosiklet üzerinde olmaktır. Önemli olan varılan yer değil gidilen yoldur.

Motosiklet sürücüsünü özgür kılar. İnsanı metal kafeslerden kurtarır, oksijenle, manzarayla ve keyifle buluşturur. Aslında eskinin at ile sahibi arasındaki bağın günümüze uyarlanmış halidir motosiklet ile sürücüsü arasındaki ilişki. Motosiklet sürücüsü bir farklı sever motosikletini. Kışın dışarda bırakmaya gönlü elvermez. Bırakmak zorunda kalsa bile aklı hep onda kalır. Paslanmasına, solmasına, kirlenmesine dayanamaz. Arabasını bir gün bile yıkamayan çoğu sürücü motosikletine gözü gibi bakar. Siler parlatır. Bire bir bir ilişkidir bu. Kimseyle paylaşılmayan, küçük bir erkek çocuğun ilk oyuncak arabasıyla ilişkisi gibidir. Ayrıca süper kahraman kıyafetlerine benzer kıyafetlerle gezebildiğiniz ve kimsenin sizi garipsemediği neredeyse tek aktivite motosiklet sürmektir. Çocuklukta ya da ergenlikte kalan ve güçlü yaşanan duyguların, ilerleyen yaşlarda aynı yoğunlukla yaşanmasına sebep olan ender şeylerden biridir motosiklet sahibi olmak, motosiklet sürmek.

Motosiklet kullanmak farklı bir deneyimdir. yeterli tecrübeye ulaştıktan sonra insan adeta yol üzerinde kuş misali alçak uçuşa geçer. Tıpkı bir çift kanat takılmış gibi. Gazı açmak, motorun eşsiz sesinin rüzgar sesine karışması veya viraja girmek araba sürerken neredeyse hiç bir anlam ifade etmezken motosiklet sürmenin başlıca keyif noktalarıdır.. Çok “şekil” duran motorunuzun şeklinin sürüş esnasında çok da önemi yoktur. Sadece sürüş dinamiklerini algılarsınız, tabi birde keyfi. 

Ayrıca kitabına göre kullandığınızda motosiklet kullanmak sizi çok daha bilinçli ve dikkatli bir sürücü yapar. Dikkat ederseniz tekrar araba kullanmaya başladığınızda kendinizi yolu çok daha iyi okuyan, potansiyel tehlikeleri gören ve aksiyon alan, kendini yaptığı ciddi işe daha çok veren bir sürücü olarak görürsünüz. Bunlar hep motosiklet kullanırken geliştirdiğiniz yönlerinizdir.

Peki tehlikeler veya riskler? Elbette motosiklet kullanmak araba kullanmaktan potansiyel olarak daha fazla riskler içerir. Ancak bunlar gerekli eğitimler ve doğru teknikleri öğrenme ile bertaraf edilemese de minimize edilebilirler. Motosikleti dikkatli ve devamlı konsantre bir şekilde kullanmak bir avantaj değil zorunluluktur. Araç kullanan herkesin başından ufak yada büyük maddi hasarlı kazalar geçmiştir. Bir de bunları motosiklet sürerken yaşamış olduğunuzu hayal edin lütfen. Burnunuz bile kanamadan geçirdiginiz çoğu kazanın motosiklette olsanız sizin için ciddi riskler barındırdığını görürsünüz. O yüzden motosiklet sürerken bilinçli, dikkatli ve tam koruma ekipmanlı olmak, olmazsa olmazların başında gelir. Eğer motosikleti kullanırken dikkatli ve bilinçli olmaz iseniz maceranın çok uzun sürmeyeceğini anlamanız çok da vakit almaz.

Özet olarak motosiklet denince iki konu ortaya çıkıyor: Güvenlik ve Keyif. Altın Elbiseli Adam’ın da dediği gibi, “torunlarına motosiklet öğretebilmek” için ikisini de en az diğeri kadar önemsemek gerekiyor galiba.

Sonraki yazıya kadar herkese güvenli ve bol keyifli sürüşler diliyorum.

2 yorum:

  1. Müthiş bir yazı olmuş, teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. yeni keşfettim uzun yıllardır arkadaşımmışsın gibisin krall

    YanıtlaSil